תורת משה וישראל לא היתה מזהה את שיקצע הלברטל ועדתו כיהודים
מילותיו של הלברטל חושפות את המפגש בין המוסד הדתי לקהילת ביתא ישראל, כל אחד מתקשה לזהות כיהודי את הזולת. על הרבנות הראשית לשרטט חזון רוחני ההולם את המציאות החברתית הדתית החדשה, כדי שלא יקומו אנשים כמו הלברטל.
הרב ד”ר שרון שלום
אז מי נדחה מפני מי? שכן לחכמים באתיופיה ובפולניה, היה לפניהם את אותו טקסט- התורה. הקייסים טוענים, לפיכך, מהן מקורות הסמכות שניתנו ליהדות ההגמונית הרבנית? מדוע הם הפכו לפרשנים המוסמכים של הטקסטים בעלי הסמכות? שכן אין כל רגע היסטורי שבו נמסרו הטקסטים לידיהם כפי שנמסרה התורה למשה; הם לא הוקדשו על ידי אלוהים כפי שהוקדשו הנביאים.
קהילתי טוענת שאם משה רבינו בכבודו ובעצמו נותן התורה היה מופיע לפני מר הלברטל אין לי ספק שמר הלברטל היה מבקש ממשה רבינו לעבור גיור לחומרה ומתאר לעצמי שהיה מצטט לו פוסקים המאששים את עמדתו ההלכתית. מנגד אין לי ספק שמשה רבינו לא היה מזהה את מר הלברטל כיהודי. שכן הלברטל עצמו מקיים מצוות שמשה לא הכיר, וחוץ מזה כבר אמר התנא רבי ישמעאל במסכת מסכת נגעים פרק ב משנה א שצבע העור של כל היהודים, לפחות במאה השנייה לספירה הוא: ” חום ”
רבי ישמעאל אומר: בני ישראל הרי הן כאשכרוע (עץ בעל גוון חום) לא שחורים ולא לבנים כגרמנים .
יצא נגד עמדות הללו בתמיהה גדולה. הרב עובדיה יוסף (צילום: עומר מירון).תגובתו של הרב עובדיה יוסף :
אנו מוסיפים ואומרים :
המחקר על העדה לא אמור להשפיע על מעמדה של העדה כחלק מעם ישראל, הלכה לחוד ומדע לחוד: “האמת ההלכתית-משפטית יכולה להיות או לא תואמת את האמת המדעית” (קורניאלדי, זהות ומסורת, עמ’ 25) צביעותם של אנשי הלכה המשתמשים במחקר מדעי ולא במחקר הלכתי הוא צבוע כלפי העדה, יהדות אשכנז אצל חלק מהחוקרים נתפסת כתופעה כוזרית, יהדות תימן נתפסת כעדה מיוהדת של חמיר, יהדות צפון אפריקה מהברברים וכו’ לא קם שום אדם שיפקפק ביהדותם של עדות אלו ועשה שימוש במחקר מדעי על מנת לקבוע את “יהדותם” (או שמה נאמר “רבניותם”). אותם אנשים במיוחד רבנים, הרב י”א הרצוג, הרב וולדינברג ורבני העדה החרדית למשל, מתנהגים בצביעות כאשר הם משתמשים במחקר המדעי על בית ישראל אתיופיה (וכן גם על יהודי הודו) אך לא על שאר העדות היהודיות, ואף הרב עובדיה יוסף תקף אותם על שימוש זה בפסיקתו המחודשת על העדה בשנת 1985.
כעת, לאתיופים אנו אומרים, לפני שמטילים בכם ספק, דעו קודם להטיל ספק במי שרואה את עצמו כשפוט עליון וקובע שהאתיופים הם “ספק ביהדות”. למי שיש שאלות שילך לשאול את הקסים. ואם רוצים מקור נוסף וניטרלי להשוואה, יש להשוות לתורת משה ולא לשינויים ולכתות שקמו עקב הפיכות פוליטיות של הפרושים והדחת הכוהנים ושינוי תורת משה בניגוד לציווי ולדברי אלוקים.
נסיים במשפט “אומתנו איננה אומה כי אם בתורותיה” (סעדיה גאון, האמונות והדעות, מאמר שלישי, פרק ז’.
התגובות סגורות לפוסט זה